Spatiu publicitar

Origini, primul razboi mondial, al doilea razboi mondial

15 May 2017

Oituz (fost Grozesti)

Monumentul eroilor cavalerieiMonumentul Cavaleriei

Opera sculptorului Ionescu Varo, monumentul are forma unui obelisc inalt de 10m, asezat pe un postament din blocuri de piatra. Obeliscul este placat cu marmura si are la baza 3 lucrari în bronz: un cavalerist in pozitie de atac, un cal si un scut heraldic cu stema Romaniei. In partea superioara se afla un vultur din bronz.
Pe inscriptia centrala se mentioneaza: “In amintirea eroilor din Divizia 1 Cavalerie, Regimentelor 1, 4, 5, 9, 10 Rosiori, 3 Calarasi si 1 Cavalerie pe jos, compania 1 si compania 2 ciclisti. Divizionul artilerie calareata. Brigada II-a Calarasi, Reg. 7 si 9 Calarasi cazuti in timpul razboiului pentru intregirea neamului 1916-1918”.
Sculptura monumentului este semnata si datata „Ionescu Varo - 1924”. Lucrarea a fost finantata de Societatea „Cultul Eroilor.”

Cimitirul eroilor

Amplasat in centrul comunei Oituz, pe partea stanga a soselei nationale ce duce spre Brasov, cimitirul adaposteste osemintele a 2.000 de eroi romani cazuti in luptele din Valea Oituzului in anii 1916-1918. Cimitirul are o suprafata de 570 mp. La intrare in cimitir, pe zidul din piatra, se inalta doua coloane de beton cu vultur in varf. In cimitir, de o parte si alta a osuarului, se gasesc doua morminte comune si 60 morminte individuale. Pe pietrele funerare sunt trecute numele eroilor si unitatea din care a facut parte.

Poiana Sarata

Cimitirul Eroilor

Cimitirul eroilor

Lucrarile de centralizare a eroilor in cimitirul din Poiana Sarata s-au finalizat in octombrie 1933. Au fost inhumati 107 eroi cunoscuti in patru parcele (romana, austriaca, germana si maghiara), alti 1506 eroi necunoscuti fiind depusi in cripta din centrul cimitirului. Insemnele de capatai si gardul cimitirului s-au realizat din beton. In 1933 au fost depusi in cripta inca 33 de eroi, numarul total al celor inhumati fiind de 1609.

Harja

Troita eroilor romani din primul razboi mondial

Troita eroilor romani din primul razboi mondial este amplasata in curtea bisericii. A fost dezvelita în 1929. Este confectionata din gresie avand inaltimea de 3 m. Pe o placa din marmura sunt inscriptionate numele eroilor.

Autor: Scarlet Vacaru

Intra pe forumLogin

Ai uitat parola?

Chestii Utile

Curs Valutar BNR
prognoza meteo oituz

Link-uri utile, catalog web